
Aku nak cuba buat jeruk.
Cara –cara Menjeruk
Letak dalam apa2 bekas plastik atau kaca (balang)
Air 1/2 balang
Air gula 1/2 dari air putih
Cuka 1/2 dari air gula
Kapur makan anggaran 1/2 sudu teh
Bancuh ngn sedikit air. Yg pastinya,setelah letak semua bahan tu nanti penuhlah balang tu...
Soalannya: Aku tak pasti, berapa lama aku nak perap?
Macam wine lah kan, atau air tapai. Makin lama diperap makin sedap (tu kata orang yang minum alkohol). Mungkin aku nak perap selama lamanya. Sebab jeruk ni, jeruk istimewa. Hanya aku saja yang punya. Aku tidak mahu kongsi dengan orang lain sebab jeruk ini jeruk aku.
Nota hati: Untuk jadi jeruk, kena banyak pemanis. Banyakkan gula. Ramai orang suka jeruk. Walaupun hakikatnya jeruk itu masam.
3 comments:
Sis, ini entry macam bukan nak ajar orang buat jeruk je ni..ni mcm menjeruk rasa jer..hehe
kalau aku, potong mangga nipis2 (or tak nipis pon takpe), letak garam, gula, cili padi. pastu letak dlm tupperware, letak dlm fridge. sejam dua lepas tu dah boleh mkn. or the next day. sodappppp.
NAJA:
Really ahh? kuikuikui...mengapekah?
Pah:
Pergh! Dah leleh air liur dengar ko describe beb...
Post a Comment